Параграф22 Daily

§22 Новини

Специализирано звено в ДАНС ще обработва данни за пасажерите в самолетите

 Държавната агенция "Национална сигурност" ще получава и обработва данни за пасажерите в самолетите. Това реши Народното събрание с приетите окончателно промени в Закона за ДАНС.

Промените отразяват заложеното още през 2013 година, със старта на проекта, осъществяван с финансовата подкрепа на програма "Превенция и борба с престъпността" на Европейската комисия. На 23-ти март миналата година във Вашингтон беше подписано и споразумение между правителствата на България и САЩ за обмен на информация за пътниците.

Съгласно приетите текстове в ДАНС ще се създаде национално звено за получаване и обработка на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух. Данните ще помагат за предотвратяване, разкриване и преследване на тероризъм и други тежки престъпления. Срокът, в който информацията трябва да се предава от авиопревозвачите на националното звено, е 48 часа преди обявеното време за излитане. Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват за срок от 5 години от датата на тяхното получаване.

Предвижда се националното звено към ДАНС да се ръководи от служител, оправомощен със заповед на председателя на Агенцията.

Резервационните данни на пътниците включват цялата информация от издаването на билета, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, данни от самолетния билет и всички събрани предварителни данни за пътниците.

В мотивите към промените се посочва, че терористичната заплаха, която произтича от джихадистите от Европа, присъединяващи се към "Ислямска държава", расте постоянно. Тези хора представляват сериозна заплаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във