Параграф22 Daily

§22 Новини

Специално правосъдие: Банев остава в ареста, имало риск да избяга в Русия

Банев е председател на евразийския клуб в България, който основа през 2015 година. Установено е, че в килията си е имал достъп до мобилен телефон и провел разговори с влиятелни руски приятели, които молил за съдействие да му бъде предоставено политическо убежище. Банев може да извърши и друго престъпление "с оглед многообразието, наказуемостта и обществената нетърпимост на повдигнатите му обвинения", пише още в определението на съда.

Съдебният състав не установи съществени нарушения на процесуалните правила, които да накърняват правата на обвиняемите и техните защитници. Потвърди и наложените им мерки за неотклонение. Съдът отхвърли искането на арестувания Николай Банев за определяне на по-лека мярка, както и искането на Мария Банева за отмяна на наложената й забрана да напуска пределите на страната.

Семейство Баневи бяха обвинени докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните ѝ оплаквания от условията в килията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във