Параграф22 Daily

§22 Новини

Специалното правосъдие остави ЛиЛана в ареста, тя се обръща към Страсбург

Лиляна Деянова остава в ареста. Това постанови Специализираният наказателен съд. Мотивът за решението е, че известната с артистичния псевдоним ЛиЛана има опасност да извърши ново престъпление. Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата, заедно със съдружника си Мартин Георгиев те отчитали като продаден създаден от тях софтуер. На практика обаче сделки нямало, твърди обвинението.

По отношение на възможността Деянова да се укрие, съдът не откри такава възможност, но подчерта, че обвинението срещу нея е тежко. Деянова говори пред журналисти и каза, че процесът срещу нея и Мартин Георгиев е репресия, както и че те са заложници, а не са обвиняеми. Също така на въпрос дали ще заведе дело в Страсбург, Деянова каза, че вече е стартирала процедурата. „Решението се виждаше, че беше предизвестено, тъй като беше написано и беше само прочетено. Нямаше никакво значение какво се казва и какво коментира моята защита“, заяви тя и добави, че вчера, за първи път от 4 месеца, откакто е в ареста, е имала възможност да се запознае с данните по делото.

„Цялото това нещо срещу нас е абсолютна репресия. Ние сме абсолютни заложници. Основната причина да стартира това разследване е сигналът, който ние подадохме за ТОЛ системата – за корупция, с документи. Цялото разследване срещу нас тръгва на базата на уж желанието на прокурор Ангел Кънев да разследва пътната агенция. В рамките на това разследване то изведнъж спря и то се обърна срещу нас. Но всичко това тръгва от нашия сигнал, който е към главния прокурор за корупция в тол системата. Ние продължаваме да твърдим, че това е най-голямата корупционна схема в цялата държава“, категорична е Деянова и посочи, че сигналът, подаден от тях е в близо 600 страници.

Тя обвини правосъдната ни система в двойни стандарти и я определи като смешна. „Прокурори, които удрят лекари и злоупотребяват със служебното си положение ги пускат без мярка за неотклонение. Хора от силови групировки, които пускат бомби пред вратите на Министерски съвет ги пускат без мярка за неотклонение с гаранция от 1500 лв. и тези хора няма опасност да извършат престъпление. С кого са свързани те, че няма опасност да извършат ново престъпление“, коментира тя.

Тя разкри, че нейната килия в следствения арест и тази на съдружника ѝ са единствените, заключени с катинар. „Идват 7 човека надзиратели. С началника на ареста вратата ни се отваря само три пъти на ден. До мен има обвинени в тероризъм и убийство, но аз и Мартин сме най-опасните хора в държавата“, заяви тя и разкри, че в килията ѝ има дървеници и хлебарки, факт, от който няма да се оплаква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във