Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецоперация на Европол срещу измами със самолетни билети

Европол информира за поредна мащабна операция. В специално съобщение полицейската служба посочи, че в периода 18 и 22 ноември т.г.  е проведено 12-тото издание на Global Airline Action Days (GAAD) - международна и мултидисциплинарна операция за борба с измамни онлайн покупки на самолетни билети с компрометирани данни от кредитни карти. Спецоперацията е обхванала повече от 200 летища в целия свят, като са участвали служби на 60 държави, 56 авиокомпании и 12 онлайн туристически агенции. България е сред страните-членки на ЕС, участвали в Global Airline Action Days.

По време на тази международна операция, насочена към измамници на авиокомпании, са били установени 165 подозрителни транзакции. Във връзка с тях са започнали разследвания и са арестувани или задържани 79 лица. Те са заподозрени, че са пътували със самолетни билети, закупени с помощта на откраднати, компрометирани или кредитни карти с фалшифицирани данни.

Някои от докладваните случаи са свързани с нелегална имиграция, като задържаните пътници са притежавали фалшифицирани лични документи или валидни документи на други лица от различни националности, информира Европол.

В седмицата на операцията е било задържано едно лице въз основа на Европейска заповед за арест, обвинено в отвличане на дете. В случая става въпрос за родител, който се опитал да изведе детето си от Европа в Индия.

Global Airline Action Days е координиран от командния пост на Европол в Хага, Глобалния комплекс за иновации на INTERPOL в Сингапур, Ameripol и Богота, Колумбия, Канада и NCFTA (със Secret Service на САЩ).

Eurojust заедно с Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), е подпомогнала операцията, като са били разположени офицери на 28 летища. Проектът AIRCOP, осъществяван от Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC) в партньорство с INTERPOL и Световната митническа организация (WCO), също участва в дейностите по правоприлагане на летищата в Африка, чрез разполагане на един офицер на главния команден пост в щаба на Европол.

Представители на авиокомпании, онлайн туристически агенции, компании за разплащателни карти, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Групата за предотвратяване на измами в европейски авиолинии си сътрудничиха с експерти на Европол за идентифициране на съмнителни транзакции и предоставяне на потвърждение на служителите на реда, разположени в летищата, се посочва в съобщението.

Европейският център на Европол за контрабанда на мигранти (EMSC) се присъедини към инициативата тази година, за да подкрепи държавите-членки и партньорите на ЕС в борбата с мрежи за контрабанда на мигранти. Операцията е била допълнително подкрепена от Taskforce Travel Intelligence (TFTI).

Специалисти от Европол и анализатори, оборудвани със специално техническо оборудване, са били разположени на няколко европейски летища по време на разследванията. Мярката е предприета, тъй като престъпниците обикновено си служат с измами при закупуването на билети и фалшиви документи за самоличност за да улеснят нелегалната имиграция.

„Измамата с самолетни билети е безгранична по своята същност. Тази операция беше кулминацията на многомесечното щателно планиране между Европол, органите на реда, съдебната власт и граничните агенции, авиокомпаниите и компаниите за кредитни карти и е перфектен пример за това как нашите обединени сили могат да дадат отличителен принос в борбата срещу тези трансгранични престъпни организации", е заявил Вил ван Гемерт, заместник. изпълнителен директор на Европол.

Измамите с откраднати карти, покупките на стоки с компрометирани карти отбеляза значително увеличение в целия ЕС и в много сектори, като закупуване на самолетни билети, коли под наем и настаняване. Десетки хиляди престъпления са докладвани в много страни от ЕС и обемът се увеличава всяка година. Авиокомпаниите са сред най-засегнатите от измами, сочат данните на Европол.

Смята се, че загубите на авиокомпаниите са достигнали близо 1 милиард долара годишно в резултат на тези измами. Онлайн- транзакциите са изключително доходоносни за организираната престъпност и често са свързани с по-сериозни престъпни дейности, включително нелегална имиграция, трафик на хора, контрабанда на наркотици и тероризъм, се казва в информацията на Европол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във