Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецоперация на Пътна полиция из цялата страна през празничните дни

От днес до края на празничните, почивни дни Пътна полиция стартира специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, свързана с безпрепятственото и безпроблемно пътуване по пътищата – съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“. Акцията ще се проведе в две основни направления: В петък след обяд, в събота, както и в понеделник е създадена организация за регулиране и подпомагане на движението на изходите на столицата и основните пътни направления в страната. За осигуряване на безопасното придвижване е ангажиран целият наличен състав на Пътна полиция, като специализираните действия ще се осъществяват съвместно с Дирекция „Жандармерия“ и Охранителна полиция.

Служители на жандармерията ще се влеят в трафика по магистралите със служебни автомобили с превантивна цел. Така водачите ще знаят, че органите на МВР са на терен и се грижат за тяхната безопасност; Вторият акцент на операцията е насочен към контрола на водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества. През почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие в района на курортите, населените места и увеселителните заведения – уточни главен инспектор Крушарски. Той отправи и призив към родителите да бъдат по-внимателни и отговорни и да не предоставят управлението на МПС на неправоспособните си деца.

Отдел „Пътна полиция“ - СДВР е предприел необходимите организационни мерки, на терен са всички служители. Входно-изходните артерии на столицата са наситени с екипи на Пътна полиция, които работят съвместно с екипи на Дирекция „Жандармерия“ и отдел „Охранителна полиция“ – СДВР. Целта е подпомагане на движението и улесняване както на излизането от столицата в днешния и утрешния ден, така и на прибирането в последния почивен ден, посочи комисар Мартин Цурински, началник на отдел „Пътна полиция“ – СДВР. Той припомни, че при Владая има въведено реверсивно движение - на изход от София днес и на вход в понеделник са обособени по две пътни ленти. Освен присъствието по основните пътища и автомагистрали, са предвидени и операции в малките населени места. Акцент ще бъдат проверките на водачи на МПС за управление след употреба на алкохол, наркотици и/или техни аналози. Ще се следи за използване на обезопасителни колани и всякакви други нарушения.

Комисар Цурински отправи апел към водачите: Спазвайте Закона за движение по пътищата, за да няма допуснати тежки инциденти.

Според данните на Пътна полиция, в дните 6-9 септември 2019 година са възникнали 59 тежки пътнотранспортни произшествия със седем загинали и 73-ма ранени. Това показва, че в празнични дни трафикът е интензивен и водачите допускат нарушения, които са фатални.

Facebook logo
Бъдете с нас и във