Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецпрокуратурата пусна втора порция доказателства срещу ТАД Груп

Ето на какви доказателства разчита спецпрокуратурата за обвиненията си срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, заради които го върна в ареста след паричната гаранция от 100 бона: В чат група „tad cyber team“, която очевидно е от вътрешната мрежа на компанията, разследващите са открили публикация от 5 март 2019 г., в която Иван Тодоров написал "Ще свалям правителството хаха". 

Не е задължително човек да е специалист по семиотика (наука, която изучава създаването на значението на един знак, неговото разбиране, смисъл и всичко, необходимо за комуникацията), за да си даде сметка за очевидността на шегата в това изречение. Но спецпрокурорите не са семиотици и възприемат казаното или написаното като чиста монета, без подтекст, без допълнителен смисъл. И са включили публикацията от вътрешната мрежа на компанията в 4-те тома нови доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП, които вчера бяха представени пред апелативния спецсъд при определянето на мярката за неотклонение на Иван Тодоров. 

Както е известно, вчера въззивната инстанция го върна в ареста. Това стана след като съдът се запозна с разпити на свидетели, експертни справки и други документи, с пряко отношение към предмета на доказване, както написа спецпрокуратурата в съобщение днес. "Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи.

Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство. Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес. Българските граждани имат право да знаят.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК /който в хода на досъдебното производство единствено може да даде разрешение за разгласяване на информация от същото/, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП. С цел максимална коректност и избягване на инсинуации за въздействие върху съда, това става след обсъждането им от АпСпНС. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази", пише в съобщението на спецпрокуратурата. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във