Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецпрокуратурата: В Несебър е създадена ОПГ за купуване на гласове

Арестуваните за организирана престъпна дейност в Несебър кандидати за местни изборни позиции са били ръководени от кандидат-кметът за четвърти мандат начело на града Николай Димитров, който е създал пирамидална структура за купуване на гласове. Групата извършвала изборна търговия, като раздавали пари – установено е, че са определили 10 хиляди лева за свидетел, който трябвало да осигури 4-ма отговорници – за тях трябвало да отидат по 5 хиляди лева, а на глас щели да дават по 100 лева.

Това стана ясно на брифинг в спецпрокуратурата с участието на шефа й Димитър Петров, прокурор Сийка Милева – говорител на звеното и Антон Славчев – председател на КПКОНПИ по повод спецакцията в Несебър.

Петимата арестувани са независимият кандидат за кмет на Несебър Николай Димитров, както и кандидатите за общински съветници Петър Хрусафов и Георги Георгиев от „БСП и ПК Тракия“, Константин Лефтеров от „Движение 21 и Атанас Япаджиев - кандидат за кмет на Свети Влас от „Движение 21“.

Прокурор Димитър Петров разясни, че информацията е достигнала до КПКОНПИ, която я развива и предава на прокуратурата. Дали сигналът е дошъл от конкуренти – това за прокуратурата няма никакво значение каза той и добави, че големи парични суми са намерени по всички претърсени адреси.

Шефът на спецпрокуратурата разясни, че разследването започва сега защото това е моментът, в който са започнали активните действия на групата. „Характерното за случая е, че купуването на гласове се случва на територията на общината, която е курортна част от Черноморието. Тя участва по европроекти, с цел финансиране на обществени структури. Тя е една от най-богатите в България и е концентрирана голяма част от легловата база, плащат се едни от най-високите данъци. Това е голяма община, където е концентриран огромен интерес, който провокира тези хора да направят ОПГ с цел купуване на гласове.

Лицата не са политически ангажирани, това е сдружение на местни бизнесмени, които държат на всяка цена да останат в управлението. Кандидатът за кмет се бори за четвърти мандат”, каза прокурор Димитър Петров. „Събран е огромен доказателствен материал, разпитани са 7 души, претърсени са 19 адреса, иззети са парични суми, тефтери, компютри, телефони, списъци с имена, както и книжа с белези на агитационни материали. Иззети са и записи от камери”, казаха от спецпрокуратурата.

Членовете и ръководителят на ОПГ от регистрирането им в ОИК-Несебър като кандидати и кандидат-кметове са длъжностни лица. В мотивирано искане главният прокурор направи искане до ЦИК за сваляне на имунитета им. ЦИК разреши свалянето на имунитета и лицата са привлечени като обвиняеми за участие в ОПГ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във