Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецпрокуратурата водела интензивно разследване по „Барселона гейт“

Не е имало нахлуване на представители на специализираната прокуратура в сградата на президентството на 9 юли миналата година. Това обяви Валентина Маджарова - ръководител на специализираната прокуратура. Според нея подобни твърдения са манипулативно поднесени. Не може да става дума за незаконно и нерегламентирано подслушване на политици и кандидат-депутати, каза още Валентина Маджарова. По повод вчерашната информация, че спрямо двама кандидат-депутати са били прилагани СРС-та, Маджарова уточни, че то е било преди да попаднат в кандидатските листи:  „Тъй като е имало данни в хода на досъдебно производство, че се занимава с разпространение на наркотични вещества или вторият случай, който е за акцизни стоки - има процедура и тези специални разузнавателни средства прилагането и експлоатирането се прекратява, така че на никому правата не са нарушени“.

Води се интензивно разследване по така нареченото дело „Барселона гейт“, каза още Маджарова. В публичното пространство случаят се свързва с бившия премиер Бойко Борисов:  "В момента е допусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е образувано за пране на пари. Мога да кажа със сигурност, че бившият премиер е давал обяснения по казуса тогава, когато беше още на етап "предварителна проверка". Сега, в процесуално качество, не е разпитван, но това е тактика на разследването".

Маджарова изказа лична позиция, че не са налице основания за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, каквото е искането на правосъдния служебен министър Янаки Стоилов до Висшия съдебен съвет. Тя заяви още, че прокуратурата е атакувана, защото работи.

През миналата година са наблюдавани 274 дела, касаещи корупция, като голям брой от тях са приключили, а за 56 лица, в това число и кметове, вървят публични съдебни процеси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във