Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът определи гаранция от 750 000 лева за Елена Динева

Жената до бизнесмена Васил Божков - Елена Динева, може да напусне ареста, в който се намира от 7 месеца срещу гаранция от 750 000 лева. Това стана ясно в Специализирания съд днес, където се гледа мярката ѝ за неотклонение. Прокуратурата ще протестира, защото настоява Динева да остане в ареста, а пък адвокатите ѝ ще обжалват това определение, защото тя не може да си позволи толкова висока гаранция. Адвокат Людмил Рангелов каза, че Елена Динева е със запорирани сметки и имущество и няма от къде да вземе толкова пари за гаранцията, но не посочи каква гаранция би могла да си позволи тя.

Елена Динева е с обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков. От прокуратурата смятат още, че тя е била запозната в детайли със сделките около хазартния бизнес на Божков. Самата Елена Динева отрича и твърди, че е била в управата на две фондации, свързани с изкуство. Според адвокатите Елена Динева е задържана просто, защото е съпруга на Васил Божков. Според обвинението обаче - защото тя, заедно с Божков и 9 други участници в организирана престъпна група, е извършвала редица престъпления - незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др. подобни.

Решението ще бъде обжалвано и крайното определение ще бъде на Апелативния специализиран наказателен съд след седмица. Ако Елена Динева не си плати гаранцията, няма да може да излезе от ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във