Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът остави на свобода Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн. лева

Специализираният съд пусна от ареста Елена Динева - съпруга на бизнесмена Васил Божков. На Динева беше наложена парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева. Според съда, макар и оскъдни, данните за съпричастност на Елена Динева към организираната престъпна група на Божков са налице, но пък няма данни на свобода тя да се укрие или да извърши друго престъпление.

Заради бизнес позициите на Динева, която има участие в няколко дружества и дялове в други, и заради съдържащите се по делото данни, че притежава няколко банкови сметки, съдът ѝ определи рекордната парична гаранция. Тя трябва да внесе сумата до 14 дни.

Динева разказа пред съда, че от деня, в който стана ясно, че Васил Божков се издирва, през дома ѝ са преминали десетки прокурори, следователи, полицаи, на които е помагала при обиските и претърсванията и не е оказвала никаква съпротива. Отрече да има нещо общо с хазартния бизнес на Божков. Отрече да познава който и да е от членовете на комисията по хазарта. Каза, че не е имала намерение да бяга от България. Такова намерение нямал и самият Васил Божков, но бил принуден.

Представените в съдебната зала доказателства за участието ѝ в групата са събрани в близо 20 тома.

Динева има 14 дни, за да внесе определените от съда милион и половина лева. Толкова е паричната гаранция и на друг обвинен за част от групата на Васил Божков - Александър Тумпаров. С Елена Динева обвиняемите по делото стават 10. В процедура по екстрадиция са трима, сред тях и самият Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във