Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът отложи делото за водната криза в Перник

Специализираният наказателен съд отложи делото за водната криза в Перник заради адвокат, диагностициран с Covid-19. Подсъдими по делото са бившият министър на околната среда Нено Димов и бившият заместник-кмет на Перник Севделина Ковачева, която към момента на възникването на кризата е изпълнявала функциите на кмет на града.

Според прокуратурата Димов е проявил умишлена безстопанственост по отношение на водите, съхранявани в язовир „Студена“. Следващият опит да бъде даден ход на делото ще бъде направен в края на януари.

Днес, за да се гарантира нормалният ход на процеса, прокурорът по делото поиска да бъдат назначени резервни защитници на подсъдимите, но съдът прецени, че няма такива основания, тъй като защитата и на двамата във всички случаи, когато е имало процесуално-следствени действия, са се явявали, освен когато е имало уважителни причини, както е днес.

„Като министър той е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс“, каза при внасянето на обвинителния акт в съда Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура: „Въпреки наличната информация в Министерство на околната среда и водите, че водният ресурс в язовир „Студена“ намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди, което от своя страна е довело до режим на водоподаването в община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината. От извършеното деяние се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината, в условията на извънредно положение, обявено от народното събрание на Република България, както и в условията на пандемия“.

Димов е първият действащ министър, който прекара 3 месеца в ареста. Днес представители на ВиК-Перник и на МОСВ не се явиха, те имат право да предявят граждански искове срещу двамата, сочи БНР.

Според спецпрокуратурата нанесените щети са в размер на 1,6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във