Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът реши: Маринела Арабаджиева остава в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на Маринела Арабаджиева на закрито заседание, съобщи Нова телевизия. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

На 18 септември миналата година Специализираният наказателен съд измени мярката ѝ за неотклонение в "домашен арест". Причината за решението бе влошеното ѝ здравословно състояние. На следващия ден Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу това определение. От държавното обвинение мотивираха протеста си с резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева, които сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест. Другият мотив е отказът на Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница "Лозенец", въпреки постановление на наблюдаващия прокурор от юли месец.

Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев бе екстрадирана от Испания на 30 май. Непосредствено след пристигането ѝ в София, тя бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения. Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.

По делото е обвинен и малкият им син Вълчо, който неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

Припомняме, че на 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази тогавашния зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и сина на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември стана ясно, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във