Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът реши: Ветко Арабаджиев остава в ареста

Специализираният съд остави Ветко Арабаджиев в ареста, съобщи Нова Тв. След решението неговите близки, сред които синът му Вълчо и дъщеря му Александра, останаха безмълвни.

Съдът обясни, че с оглед избягване на по-нататъшни неясноти е необходимо да се изиска от испанския съд разяснение заради това, че Ветко Арабаджиев не е екстрадиран по едно от обвиненията, а именно за данъчни престъпления и по този текст от закона той не може да бъде съден.

Според спецсъда ако испанските магистрати категорично бяха отказали да го екстрадират за данъчни престъпления, те щяха да го упоменат в решението си. От събраните до момента доказателства може да се направи разумното предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с които се целяло укриване на данъци.

Късно снощи, след шест месеца издирване, бизнесменът беше върнат под конвой от Испания.  Той отказа доброволна екстрадиция, но две инстанции в Испания разрешиха да бъде съден в България. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева. Издирваха бизнесмените с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Двамата са обвинени задочно от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Екстрадицията на Маринела Арабаджиева все още не е факт, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във