Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът се оправдава: Не е разрешавал подслушването на политици

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри, съобщават от ведомството. Проверката е установила, че от Специализирания наказателен съд не е издавано разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Дейността на Специализирания наказателен съд по прилагане на специалните разузнавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на специалните разузнавателни средства е значително завишен“. И през настоящата година Специализираният наказателен съд ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и Закона за специалните разузнавателни средства на Националното бюро за контрол, казват още от ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във