Параграф22 Daily

§22 Новини

Спецсъдът задръстен, съхранява веществени доказателства по коридорите

Специализираният наказателен съд съхранява дела по коридорите поради липса на специално хранилище. Това налага някои дела да стоят заключени по гардероби, в коридорите, тъй като няма къде да се съберат. „Изпитваме непрекъснато недостиг на съдебни зали, тъй като когато започне един процес при нас, обичайната практика е да продължава цял ден", коментира шефът на спецсъда и допълни,че непрекъснато постъпвали молби за изменение на мерките, а съставите заседавали по 3-4 пъти седмично.

Съдия Ушев настоява за нормални условия за съхраняване на делата. Той алармира, че е извършен одит, от който е излязла задължителна препоръка за осигуряване на такива помещения в срок до 6 месеца. „Имаме отпуснати от ВСС щатни бройки за назначаване на съдебни секретари и деловодители, но поради липса на такива помещения, няма как да ги назначим, защото няма къде да седнат", подчерта шефът на Специализирания наказателен съд.

На пресконференцията по повод третото годишно отчетно събрание председателят на специализираната магистратура Георги Ушев отчете дейността й през 2014 г. и изрази притеснението си относно проблема с материалната база и посочи,че е сигнализирал както Правосъдното министерство, така и ВСС, но до момента няма решение за този проблем.

В сградата на ул. „Черковна" в момента се помещават две съдилища - Специализираният наказателен и Апелативният специализиран съд, съответните две прокуратури и Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Помещенията са разпределени от Министерството на правосъдието. На добра воля Специализираната апелативна прокуратура е предоставила своята регистратура, за да се ползва за деловодство от спецсъда, стана ясно от думите на Ушев. Оказва се обаче, че дори така, проблемът не е решен.

Ушев води преговори с Военната академия, но и те засега не са казали могат ли да отделят помещение. От друга страна това трябва да се случи единствено с разрешение на Правосъдното ведомство, тъй като за новите помещения ще се плаща наем.

Според шефа на спецсъда има вариант и да се използва подземието на съда, където е разположен огромен неизползваем гараж. Идеята е да се обособи склад за веществени доказателства, но той отново трябва да се построи от Правосъдното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във