Параграф22 Daily

§22 Новини

Спешни мерки за интеграция на децата, осъдени за престъпления, готвr Съветът по възстановително правосъдие

„Нужни са спешни мерки за интеграция и социална реализация на непълнолетните лица след изтърпяване на наложеното им наказание”. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци, осъществено във връзка с подготвяния в Министерството правосъдието пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

При обиколката на дома Вергиния Мичева бе придружавана от народния представител Димитър Делчев и с членове на Съвета по възстановително правосъдие към Министерството на правосъдието. Те посетиха часове по английски език и химия на ученици от 4-ти и 6-ти клас в дома и разговаряха с непълнолетни, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”, разгледаха материалната база на училището и проведоха дискусия с преподавателския състав, социалните работници и временно изпълняващия длъжността началник на дома Иво Йорданов за проблемите на институцията.

Заместник-правосъдният министър и колегите й от Съвета по възстановително правосъдие се обединиха около необходимостта за изработване на индивидуална обучителна програма според потребностите на всяко дете. Обсъдиха възможностите за въвеждане на по-либерални мерки спрямо осъдените младежи с оглед осигуряване на работни места по време на изтърпяване на наказанието и след това с помощта на сериозно публично-частно партньорство.

„Това са най-важните стъпки, необходими за ефективно превъзпитание на непълнолетните, преминали през такава институция”, коментира Румен Петров, член на Съвета.

Предстои Съветът по възстановително правосъдие, който бе сформиран със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов на 21 март г.т., да посети затвора в Сливен, както и някои от социално-педагогическите интернати в страната, преди да направи пълен анализ и да предложи конкретни законодателни промени в областта на детското правосъдие.

В момента в Бойчиновци има 47 непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, като 36 от тях са с наложено наказание „лишаване от свобода”, а 11 са подсъдими. Тенденцията в последните пет години е за намаляване на броя на децата лишени от свобода, съобщи началникът на Бойчиновци Йорданов. През 2013 г. те са били 90, при 86 за 2012 г., 124 - за 2011 г. и 97 - за 2010 г.

Материалната база там е в лошо състояние особено столовата и кухнята, която е оборудвана с техника на повече от 50 години.
От управата на дома се похвалиха обаче, че в момента тече ремонт на спалните помещения, който трябва да приключи в средата на май т. г. Ремонтът включва подмяна на дървената дограма с PVC, нови бани, тоалетни и мебелировка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във