Параграф22 Daily

§22 Новини

Спор БСП-ГЕРБ за законови промени след казуса с „Референдум“

Сега действащият Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарни партии при деструктивно поведение, коментира пред „Хоризонт“ депутатът от БСП и член на комисията по културата и медиите в Народното събрание Александър Симов. 

Той призна, че към момента никой не е наясно какво може да се предприеме по казуса: "Чух директора на БНТ Емил Кошлуков, който забранява на конкретния изпълнител на пърформанси да стъпва в БНТ, и това е действие, което към момента противоречи на съществуващото законодателство, тъй като по закон той няма право да отказва на парламентарно представените партии някаква изява.

При сега действащия закон, ако една медия откаже на политическа партия предвидената по закон изява, тя наистина може да подлежи на съдебни удари и влизаме в много странна ситуация. Една обществена медия е длъжна да прекрати подобно срамно поведение и същевременно ще се окаже юридически отговорна за това. Законът може би трябва да се промени и да се даде правото на обществените медии при такова деструктивно поведение да отказват участие, тъй като проблемът не е в тях, те са готови да дадат трибуната си, те са готови да дадат за политически идеи и дискусии, а не за маймунджилъци и политически къчове“, коментира Симов.

Според него след участието на лидер на партия и кандидат за кмет на София в предаването „Референдум“ има ситуация на прецедент, заради който трябва са се търсят законодателни промени.

Според колегата му от медийната комисия Тома Биков обаче няма нужда от законодателни промени във връзка със случилото се в предаването „Референдум“. "Не мисля, че това, което се случи в предаването „Референдум“, е нещо, което се случва често. Дори аз лично не помня много такива случаи - два - три пъти за последните 30 години подобен тип инциденти. Така че да правим цялостно законодателство, заради това, че веднъж нещо се е случило, за мен това би създало повече проблеми, отколкото да реши.

В крайна сметка ние сме в предизборна кампания, нормално е в кампаниите, не само в България, навсякъде има такъв тип по-нестандартни играчи, които предприемат крайни действия, за да мобилизират определен тип избиратели“, каза депутатът от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във