Параграф22 Daily

§22 Новини

Според Б. Димитров е започнала войната на цивилизациите

Проф. Божидар Димитров и журналистите Оля Ал Ахмед и Мохамед Ал Бармауи коментираха пред Нова ТВ акцията на ДАНС в Пазарджик и опасностите от радикализиране на мюсюлманите в България. „Войната на цивилизациите започна. Това, което наблюдаваме, са първите признаци”, заяви в предаването „Здравей, България” Божидар Димитров. Според Оля Ал Ахмед ислямистите не са тези мюсюлмани, които изповядват ислям и четат корана. Тя е убедена, че акцията на ДАНС няма да радикализира истинските мюсюлмани в България.

Що се отнася до организациите като „Ал Кайда” и „Ислямска държава”, журналистката обясни, че те не изповядват истинския ислям, който е една миролюбива религия, а това е натрапена, нова идеология. „Става въпрос за една изключително опасна натрапена нова идеология. Трябва да се притесняваме”, заяви Оля Ал Ахмед. „На два пъти ислямът се е опитал да превземе Европа”, контрира  от своя страна проф. Димитров. Според него и тези хора сега имат същата цел. Ромите в Пазарджик пък нямат представа от ислям. „Те са много опасни, те са оръдие в нечии ръце. Друг е въпросът в чии ръце”, допълни Оля Ал Ахмед.

Журналистът Мохамед Ал Бармауи обаче заяви, че не е сигурен, че ромите в Пазарджик заслужават изобщо да бъдат коментирани. „Те нямат нищо общо с исляма. Някакви хора, които от евангелисти стават мюсюлмани”, коментира Ал Бармауи. „Преди 20 години имаше едно мощно нахлуване на протестантски проповедници. Там в този квартал, почти всички цигани станаха протестанти”, допълни проф. Божидар Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във