Параграф22 Daily

§22 Новини

Според Цацаров най-много производства за конфликт на интереси има в общинските администрации

Най-много производства за конфликт на интереси антикорупционната комисия води на ниво общинските администрации. Тази тенденция отбеляза шефът на комисията и бивш главен прокурор Сотир Цацаров по Нова телевизия. "Прави впечатление, че най-интензивните производства за конфликт на интереси, най-големи по брой, са не толкова в централните управления на държавната власт, колкото в общинските администрации", заяви Цацаров и даде като пример общински съветник, председател или член на УС на спортен клуб, са автори на предложение и/или участват в гласуване на общинска субсидия на съответния клуб.

Примерът беше даден в контекста на установяването на конфликт на интереси в Шабла, където главен архитект издава разрешително за строеж на своя син. Комисията се е самосеризара по случая по репортаж на медия.

За миналата година са отнети 37 имота и 119 автомобила. Съдбата на част от това имущество се решава от НАП, а друга често от междуведомствена група, оглавявана от министъра на финансите. В момента комисията има 9 спрени дела, но за около 150 се чака тълкувателно решение от ВКС по отношение на сроковете.

В момента антикорупционната комисия работи по нова система за подаване на сигнали, има идея и за създаване на мини кол център в комисията. Целта е да може да се подава сигнал веднага и онлайн. Нужно е да се разкрият и териториални отделения на комисията, каквито в момента няма. "Работим всеки ден, ние не сме на първа линия. Най-големият ни проблем се оказа кадровия недостиг", призна Цацаров. Незаетите щатни бройки са 100. Когато в комисията работят минимално хора и те са на ръба, това е проблем. Правим необходимото", каза Цацаров, тъй като работата на комисията не спират, както не спират корупцията и престъпленията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във