Параграф22 Daily

§22 Новини

Според Иван Гешев вече имало сериозен спад на битовата престъпност

Ние не може да се преборим, въпреки работата, с битовата престъпност, никоя държава не се е преборила, но е факт, че в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. 2018 г. спадът е 91,6%, а през 2019 г. спадът е 90,7%, а в началото на тази година - януари-май, имаме единични случаи, заяви главният прокурор Иван Гешев на съвместен брифинг на прокуратирата и МВР за отчитане на резултатите по противодействие на битовата престъпност.

„Само преди 3 години ако някой казваше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой не вярваше, че това е възможно. Този проблем засяга най-уязвимата част от българското население. Тези хора крадяха последните спестявания. Факт е, че в сравнение с изминалите години има огромен спад на тези измами“, посочи главният прокурор.

Кражбите на МПС-та са намалели с 12%, има дни с нито една кражба, а преди имаше около 30 на ден. С над 25% е спадът спрямо предходните 5 месеца, грабежите също са спаднали с близо 20%. Има над 550 образувани досъдебни производства за битова престъпност, над 300 лица са привлечени към наказателна отговорност, стотици внесени обвинителни актове.

Гешев благодари на бившия вече министър на вътрешните работи Младен Маринов за съвместната им работа и на всички служители на МВР. Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, заяви и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той също похвали доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР на централно и местно ниво. Иванов каза още, че нашата страна е много сигурна. Няма място в България, на което да не може всеки да отиде без страх. И посочи, че в чужбина многократно са го предупреждавали да не ходи на определено място, защото е опасно.

Няма значение кой е извършител на престъплението и кой е пострадал - аршинът за всички е еднакъв и когато се извършва престъпление, държавата се намесва, за да може всеки да си понесе последствията, категоричен бе той.

Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани, заключи главният секретар на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във