Параграф22 Daily

§22 Новини

Според Ревизоро: Операция "Лесово" е огромен провал и удар срещу хората на Танов

Цялата операция на ДАНС на ГКПП "Лесово" е огромен провал и прах в очите на обществото - това беше категоричното мнение на бившит директор на Агенция „Митници" Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, понастоящем депутат от Патриотичния фронт, изразено в сутрешния блок на bTv. В спецакцията на ДАНС първо бе съобщено за 32-ма арестувани служители на Агенция „Митници", като това са двете от общо три смени, работещи там. Вследствие на това пунктът беше затворен и остана парализиран почти 20 часа. Образувалата се опашка от тирове и автомобили се изви на повече от 7 километра.

Емил Димитров обаче разкри, че по случая царяла масова дезинформация. Опашката от камиони от турска страна е била 13 км, а от българска - 8 км. Ревизоро попита защо е било необходимо да се парализира един ГКПП заради акция, готвена от цели 4 месеца насам. По думите му, едната смяна е държана около 6 часа в стая. Хората били натръшкани, сред тях имало и болна жена. В крайна сметка има шестима арестувани. „Държат се като мутри", възмути се Емил Димитров и отбеляза, че не за това е предназначен бюджетът от 1,4 млрд. лв. на МВР.

„Установили са, че едни пари са стигнали от Лесово до Бургас", обобщи бившият митнически шеф. Той обаче подчерта, че за 4 месеца спецагентите така и не са открили къде в София се доставят рушветите. „Операцията не е голям успех, а голям провал. Спрели са на първото стъпало", категоричен беше Ревизоро.

Освен това той поясни, че нито един от задържаните не е уволняван. Началникът на пункта Димитър Колев е назначен лично от шефа на митниците Ваньо Танов, а няколко от останалите служители на „Лесово", закопчани при акцията на ДАНС, са били повишавани. През 2010 г. Колев бил задържан заради канал за парфюми, но не последвало уволнение.

Емил Димитров освен това отбеляза, че именно по времето на Танов част от арестуваните на „Лесово" са станали началници. Издържали са тестове за лоялност, които според Ревизоро се правят, за да останат само удобните служители. Ясно е, че се събират пари и че отиват към ръководството, призна той. Но разкритикува операцията, защото е трябвало разследващите да стигнат до хората, които са крайни получатели на събираните от митничарите подкупи.

„ДАНС проспа КТБ и сега прави бомбастични акции заради бюджета, който предстои да бъде съгласуван. От ДАНС с нетърпение чакат парламентът да ги пита какво работят", каза още Емил Димитров-Ревизоро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във