Параграф22 Daily

§22 Новини

Според слухове, стигнали до Гешев, 10 000 евро струвала услугата едно дело да попадне при конкретен съдия

Главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. Това стана ясно от коментара му пред Нова телевизия. Одит на системата показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струва делото да попадне при точно определен съдия. Такива слухове се носели в съдебните среди. Обвинител номер едно сподели, че се надява това да не се окаже вярно.

Гешев хвърли обвинения към конкретни лица. Калин Калпакчиев и Христо Иванов като министър на правосъдието натискали без обществена поръчка системата за случайно разпределение на делата да се поеме от конкретна фирма, която не е известна в IT средите. Лозан Панов и присъдружните му дами, както се изрази Иван Гешев, не искали да се одитира системата за случайно разпределение на делата. И тъй като сме били под мониторинг от страна на Брюксел, когато е въведена, главният прокурор се закани:" Ще сезирам Европейската комисия".

Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната ни система, подчерта той. Това е трагедия, по думите му, защото се засягали хиляди съдби. Гешев изтъкна, че тази фирма явно е филантроп, защото не искала пари за поддръжка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във