Параграф22 Daily

§22 Новини

Според ЗУТ незаконно построеното на магистрала "Хемус" би следвало да се разруши

По действащия Закон за устройство на територията незаконно построената част от магистрала "Хемус" трябва да се разруши. Но ситуацията е извънредна и ще трябва да се вземат извънредни, нестандартни решения. Това заяви шефът на ДНСК архитект Влади Калинов по БНТ, като коментира изнесената вчера информация, че три от лотовете на автомагистрала Хемус се строят незаконно.

Направихме проверка по искане на министъра, на строежа на цялата АМ "Хемус", на всички участъци. За първи, втори и трети участък установихме, че има наличие на устройствени планове, отчуждаване на терени, разрешения за строеж, инвестиционни проекти и строителни книжа. Четвърти, пети и шести лот имат подробни устройствени планове, не навсякъде са приключили процедури по отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти, разрешения за строеж и въпреки това, на място са установени строително-монтажни работи, които се нуждаят от разрешения за строеж. Описали сме в големи подробности къде, какво, как и защо, обясни Калинов.

Говорим за големи средства, вложени там, които са изцяло държавни, допълни той.

Има два основни договора за обезпечаване на магистралата - те са сключени между АПИ и "Автомагистрали" АД, като и двете са държавни. Има договори с подизпълнители на конкретни съоръжения - мостове, например. Има и договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника, големите пари са заложени по тези договори, обясни още арх. Калинов.

АПИ се води за основен изпълнител, така е направено по всички документи, които открихме, формален изпълнител би трябвало да са "Автомагистрали", но ние не можем досега точно да установим кой е основният строител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във