Параграф22 Daily

§22 Новини

Спряха нелегален трафик на 185 костенурки от островите Галапагос

Представители на летището и на Националния парк на островите Галапагос са открили в куфар 185 костенурки, 10 от които умрели, които е трябвало да бъдат изнесени от архипелага към континента, съобщава АФП. Товарът е бил засечен на летището Балтра и е трябвало да пристигне в Еквадор. Островите Галапагос са разположени на около 1000 километра от бреговете на тази държава и се славят с уникалното си биоразнообразие.

Костенурките са били открити по време на рутинна проверка. Тяхната възраст не е превишавала 3 месеца и корубите им били още много крехки. Това прави трудно откриването на оригиналното им местообитание в архипелага. Животните били опаковани в пластмасови торби и десет от тях не са могли да оживеят. Министърът на околната среда на Еквадор Марсело Мата осъди "вандалския акт, който е престъпление срещу фауната и природното наследство на страната". Той увери, че виновниците ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Нелегалният трафик на диви животински видове предвижда лишаване от свобода от една до три години според еквадорското законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във