Параграф22 Daily

§22 Новини

Спряха опит за измама с 25 тона гориво на Дунав мост

Митничари на Дунав мост разкриха опит за измама с внос на 25 т безакцизни нефтопродукти от Румъния, съобщиха от митница Русе. Случаят е разкрит при проверка на автоцистерна с гориво, изписано по документи като "Light Fuel Oil".

Доставката на румънска петролна база била за голяма търговска компания в България. Митничарите засекли, че за акцизната стока няма документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. По изискванията на ЗАДС получателят е длъжен да обезпечи стоката или да заплати дължимия акциз, още преди да се транспортира от друга страна еврочленка.

След резултатите от взетата проба за лабораторни изследвания е изчислено, че дължимият акциз за задържаното гориво е за близо 16 000 лв. С уведомително писмо до митницата компанията-получател в България се отказала от получаването на стоката "по търговски причини". Междувременно обаче се е появил друг купувач, който искал да я закупи. Той бил готов да погаси акциза, за да получи горивото и цистерната.

В случая трябва да се плати и глоба, която е равна на двойния размер на дължимия акциз, или близо 32 000 лв., уточниха от митницата в крайдунавския град. Изяснява се дали случаят е инцидентен или е разкрита действала схема досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във