Параграф22 Weekly

§22 Новини

Спряха опит за трафик на антични монети

Трафик на културно исторически ценности е пресечен на Дунав мост от служители на митницата и на Гранична полиция. Заловени са общо 53 антични монети при опит да бъдат изнесени от страната в нарушение на Закона за културното наследство.


Нумизматичната колекция е била укрита в багажа на пътник, пътуващ с микробус за Испания. Митничарите открили античните монети в черен сак в кашон с хранителни продукти. Вътре имало прозрачен полиетиленов класьор с поставени в отделенията му седем монети от сребрист метал с изображения от двете страни. В портмоне под кашона са намерени други найлонови пликчета, съдържащи старинни монети.


58-годишен пътник признал, че сакът с ценната находка е негов, а монетите бил закупил от непознати лица.


Колекцията е представена за експертен оглед на специалист от русенския исторически музей. По неговото мнение, задържаните монети са от периода от IV в. пр.Хр. до IV в. сл.Хр. Сред тях са шест републикански и императорски денари, датирани към I в. пр.Хр. и I в. сл.Хр., както и една тетрадрахма, датирана IV в. пр.Хр. За някои от тях е необходима допълнителна експертиза за удостоверяване на автентичността им.


Събраните по случая материали и веществени доказателства са предадени на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във