Параграф22 Daily

§22 Новини

Срамна ситуация е повече от 2 години да няма главен съдебен инспектор

Максимално бързо парламентът трябва да открие нова процедура за избор на главен съдебен инспектор, обяви пред БНТ правосъдният министър Христо Иванов. Три процедури бяха провалени от последните състави на Народното събрание, като се стигна дори до изслушване на двама кандидати – съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, но до избор така и не се стигна.

"Това е една изключително срамна ситуация, в която вече повече от 2 години тази важна институция няма ръководство. Много тежка и символна, ако искате да се върнем към това, което вчера каза главният прокурор, и символно тежко значение има това, че една институция, която беше създадена като флагман на реформите, сега е без ръководство 2 години и е поставена в правен вакуум и безтегловност. Изключително тежка диагноза се съдържа в това", каза Иванов днес.

Изборът на главен съдебен инспектор е следен изкъсо от Европейската комисия, която оцени високо създаването на Инспектората към Висшия съдебен съвет, а през лятото директно бе заявено от Брюксел, че изборът на съдебен инспектор е важен тест и провалените избори несъмнено ще бъдат отразени в доклада за България през януари. Според правосъдния министър темата с тефтерчетата на Филип Златанов също може да присъства в доклада на ЕК, но за европейските ни партньори случаят е показател за управлението на страната и е важно как и доколко последователни са институционалните реакции. Според Иванов главният прокурор е маркирал точно механизма на влияние в позицията си от вчера.

"Аз не мога да вляза в тези кой кого атакува. В момента, очевидно, доста е разкалян теренът – кой атакува, кой се отбранява от някакви възприятия за атаки, които изглеждат на свой ред като контраатаки... Не това е важното. Ако нещо е загубено и ако някой е отговорен, той трябва да бъде идентифициран и да се понесе адекватна отговорност. Това е важната плоскост, поне за мен", каза Иванов.

Той попита и защо, след като в началото на разследването срещу Златанов, имаше пресконференция на прокуратурата с прожектиране на слайдове с извадки от тефтера му, сега не може да се покажат копията в следствието, за да се види какво има и какво се случва с разделените дела.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във