Параграф22 Daily

§22 Новини

Средношколец-трафикант с рекорд на превозвани незаконни мигранти

Средношколците също се включиха в пъстрия набор от трафиканти на нелегални бежанци. Прокуратурата обяви, че 18-годишният ученик С.С. е бил хванат този понеделник да превозва мигранти на магистрала „Тракия” край Стара Загора.

Ученикът вече е привлечен като обвиняем. Заслужава да се отбележи, че въпреки младата си възраст и липса на опит, средношколецът е натоварил в микробуса цели 57 афганистанци, които са искали да преминат страната в нарушение на закона.

Държавното обвинение обяснява рекордния брой на мигранти с това, че 18-годишният ученик е имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв.

С.С. се съгласил и за целта на 2 февруари двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани имали договорка с каналджии в Турция да бъдат превозени през България за сумите от 3000 евро на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция.

С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до с. Крумово градище, община Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28 февруари около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

С постановление на наблюдаващ прокурор младежът е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районния съд в Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във