Параграф22 Daily

§22 Новини

Среднощен бунт в общежитие за бежанци

Стотици граждани на Ирак и Сирия скандираха с искане да получат статут на бежанци, за да имат възможност за временна работа. Бунтът им държа дълго будни хората от столичния квартал Овча купел. Хората от общежитието обаче се заканиха демонстрациите им да не престанат. 90% от тях са граждани на Ирак. Малка част са сирийци. От години всички стоят в този лагер и не получават статут, който да им позволи временно да работят и да се ползват от някои права на българските граждани.


Миналата седмица около 50 души от различни националности в Дома за временно настаняване в Бусманци пък заплашиха, че ще обявят гладна стачка заради лошото отношение на управата към тях и забраната да напускат дома. Пред БНР мароканката Хадижа Аданан заяви, че отговорите на молбите за убежище се бавят с месеци: Аз пристигнах преди 5 месеца и все още съм тук. Не ни пускат навън. Някои от полицаите са лоши, но други не са.


Директорът на домовете за временно настаняване в Бусманци и Любимец комисар Йотко Андреев обаче коментира, че жената е незаконно пребиваваща в страната. Подавала е преди около година и половина молба за бежанец, но има отказ от Агенцията, включително и потвърждение от административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във