Параграф22 Daily

§22 Новини

Средствата по „Околна среда” пак замразени

Българските власти признаха, че Европейската комисия е възстановила на страната ни само 220 млн. евро по старата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), става ясно от отговор на кабинета на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев. В него пише, че на практика правителството само е "замразило" възстановяването на средствата по ОПОС от бюджета на ЕС към държавния бюджет. Ежемесечните справки за темповете на усвояване на европейските фондове показват, че пет месеца след като премиерът Бойко Борисов съобщи как ЕК "размразява" плащанията по ОПОС, на практика няма индикации за извършени сериозни траншове към българския бюджет.

От отговора на кабинета на вицепремиера Дончев и на МОСВ става ясно обаче, че половин година по-късно страната ни е получила едва половината от парите, които Борисов твърдеше, че ще бъдат възстановени от Брюксел на София. Липсата на плащания от МОСВ обясняват с думите: "Причината за това в последните 4 месеца по ОП "Околна среда" 2007-2013 да не се наблюдава изменение на процента в плащанията от ЕК, се състои в това, че възстановяването на средствата се извършва на по-големи периоди след натрупване на определено количество плащания и подаването им в ЕК."

От управляващия орган твърдят още, че плащанията към общините продължават, но със средства от държавния бюджет.
Финансирането на проектите с пари от бюджета, независимо че Брюксел очевидно е забавил възстановяване на средства, се осъществява, тъй като в края на 2015 г. всички строителни дейности трябва да са финализирани. Тези проекти, които не бъдат завършени преди изтичане на програмния период, ще загубят европейското финансиране и довършителните работи ще се плащат от бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във