Параграф22 Daily

§22 Новини

Срина се информационната система на МВР из цялата страна

За пореден път компютърната система на КАТ-София блокира и предизвика дълги опашки от чакащи да регистрират автомобилите си. Системата не работи от 11 часа тази сутрин.

Преди минути служители на "Пътна полиция" са заявили на гражданите, че проблемът може и да не бъде оправен в рамките на деня. По думите им сривът е в цялата страна.

Органите на реда препоръчаха на чакащите, които имат транзитни номера, да си тръгнат и да дойдат в друг ден. Сривът обаче представлява сериозен проблем за собствениците на автомобили без временна регистрация.

По-рано през деня за три часа бе спряла системата и на на ГКПП "Кулата". Проблем с компютърната система за обработка на лични документи блокира за часове работата на и няколко други гранични контролно-пропускателни пункта в страната.  Дълги опашки от автомобили се извиха на ГКПП "Дунав мост", "Капитан Андреево" и "Калотина", съобщиха БТА и БНР.

Началникът на "Пътна полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев обясни, че причината е временен технически проблем, тъй като "информационната система е централизирана, а сървърите се намират в София". Движението през ГКПП "Дунав мост" е преустановено в 10.30 ч.  Час по-късно бе спряно и преминаването през ГКПП "Капитан Андреево". Служители от „Гранична полиция“ обясниха, че нямат връзка с централния сървър в София, което ги поставя пред невъзможност да прегледат нито един паспорт. Същата е ситуацията и на ГКПП "Калотина", където изнервени пътници чакаха системата да проработи.

"Седим тук. Казват, че сървърите не работят. Никой нищо не знае какво става с тази граница. Eдни сърби пред нас казват, че дори и на аерогарата не работели компютрите", каза слушател на националното радио, който е на граничния пункт.

От летище "София" обаче съобщиха, че при тях няма проблеми с граничния контрол. "Има частични технически затруднения при обработването на документите при граничния контрол. Предприети са мерки за своевременното им отстраняване, както и за по-бързата обработка на пътникопотока с цел облекчаване на трафика", допълниха от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във