Параграф22 Daily

§22 Новини

СРП предаде на съд протестър, обвинен за хулиганство

Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Р. И., на 27 г., за това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - хвърлял твърди предмети, по посока на униформени служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред и деянието се отличава с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 2 сеептември 2020 г., в гр. София, на площад „Независимост“, пред сградата на Народно събрание 2, се провеждал общонационален протест. На посочената дата около 21,00 ч. по повод участие в протеста най-отпред сред протестиращите били обвиняемият Р. И. заедно с В.В., Д.В. и Ц.Й. В същото време, в района между сградите на Министерски съвет и Президентството, се намирали служители на СДВР, на които било възложено да наблюдават лица, грубо нарушаващи обществения ред. Те забелязали обвиняемия Р. И., който се движел сред протестиращите и видимо ги поощрявал да хвърлят бомбички (пиратки), бутилки и други предмети по униформените служители на МВР и същевременно отправял нецензурни изрази. Обвиняемият хвърлял по полицаите твърди предмети, наподобяващи пиратки, като при хвърлянето им същите избухвали и се чувал силен гръм. След това Р. И. отивал до близко разположени палатки на протестиращите, от където вземал други предмети и връщайки се при тълпата, отново ги хвърлял по униформените полицаи.

Служителите, които наблюдавали тези действия, видели че Р. И., В.В., Д.В. и Ц.Й. тръгват от мястото пред Народно събрание 2, след което се насочват към улица в близост и се качват в лек автомобил. Те подали сигнал за посоката на потегляне на автомобила към служители при ОСПС-СДВР. Около 22,15 ч., служителите на ОСПС-СДВР спрели посочения автомобил и установили лицата в него, а именно обвиняемият Р. И., както и В.В., Д.В. и Ц.Й. На автомобила била извършена проверка, при която били намерени пиратки, които В.В. предал доброволно. Четиримата били задържани за срок до 24 часа и отведени в сградата на 07 РУ-СДВР.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Р. И. била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои делото да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във