Параграф22 Daily

§22 Новини

СРП ще поиска постоянен арест за обвиняем, подпомагал чужденци да преминават в страната незаконно

Софийска районна прокуратура ще внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Тодор С.

Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 11 август 2020 г., около 17:00 ч., на Северната скоростна тангента,  гр. София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомагал 16 лица – чужденци, да преминават в страната в нарушение на закона, а именно на чл.8 ал.1 от ЗЧРБ - „чужденец може да влезе в Република България, ако притежава редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава се изисква съгласно Приложение I на Регламент (ЕО) № 538/2001г. на Съвета…“ и чл.19 ал.1 т.1 от ЗЧРБ  - „чужденец, който влиза в Република България или преминава през нейната територия, в зависимост от целта на пътуването, трябва да притежава редовен документ за задграничното пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава е необходима“, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - товарен автомобил, с временни регистрационни български номера, собственост на ЕТ „Г.Ч.“,   извършено е по отношение на повече от едно лице - 16 лица, чужди граждани. За извършеното от обвиняемия престъпление, законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 12.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Тодор С. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във