Параграф22 Daily

§22 Новини

СРП внесе обвинителен акт за държане на различни по вид наркотици

Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Емил Д., за това че, държал високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите - престъплението по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

На 07.04.2018 г., около 01:20 часа, в гр. София, в сградата на 05 РУ – СДВР е доведен обвиняемия Емил Д., който по-рано е задържан от служители на ГКПП Аерогара София, тъй като бил обявен за общодържавно издирване. Преди обвиняемият да бъде въведен в помещението за задържане, полицейски служители от 05 РУ – СДВР извършили проверка и обиск на Емил Д. и багажа му. В раницата на обвиняемия те намерили един брой саморъчно свита цигара, един брой черно-кафява бучка, един брой полиетиленово пликче, съдържащо зелена растителна маса, един брой пластмасов контейнер, съдържащ червени на цвят бучки, един брой пластмасов контейнер, съдържащ жълтеникаво на цвят вещество, един брой метална мелничка с надпис на латиница „Holland“ и два броя саморъчно опаковани кафяви десертчета.

Заключенията на изготвените физикохимични експертизи сочат, че в представените за анализ вещества се доказва наличие на 3,4-метилендиоксиметамфетамин с процентно съдържание на активния компонент 38,8 %, амфетамин с процентно съдържание на активния компонент амфетамин 65,8 %, растителна маса, съдържаща коноп с процентно съдържание на наркотичния компонент тетрахидроканабинол 13%, растителната маса, съдържаща коноп с процентно съдържание на наркотичния компонент тетрахидроканабинол 12%, кафяво вещество представляващо хашиш с процентно съдържание на наркотичния компонент тетрахидроканабинол 3% и тестени изделия, съдържащи тетрахидроканабинол с процентно съдържание на наркотичния компонент тетрахидроканабинол 0,1 %. Според оценителна експертиза общата стойност на държаните наркотични вещества е 515,38 лв.

Амфетаминът, 3,4-метилендиоксиметамфетаминът, конопът, хашишът и тетрахидроканабинолът са високорискови наркотични вещества, включени в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

За притежаването на високорисковите наркотични вещества обвиняемият не разполагал с изискваното от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите разрешение.

По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. Разследването е приключено, като на 06.04.2020г. е внесен обвинителен акт срещу Емил Д. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във