Параграф22 Daily

§22 Новини

СРС пусна с мярка "подписка" един от задържаните на митинга от 2 септември

Софийският районен съд /СРС/ пусна срещу мярка за неотклонение "подписка" един от задържаните по време на митинга на 2 септември протестиращи - Пламен Стоянов. Срещу мъжа са повдигнати две обвинения - за причиняване на лека телесна повреда на полицай при или по повод изпълнение на службата му и за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение по първото обвинение. Що се отнася до второто деяние, магистратът отбеляза, че мъжът е издърпан от митинга и срещу него са предприети действия по задържане и поставяне на белезници. Напълно нормално е задържаният да има по-реактивна ответна реакция при ограничаване на правото му на придвижване, коментира съдията и допълни, че тази естествена реакция не може да е облечена в съставомерност за хулиганство.

Той констатира също и, че двете деяния, за които е обвинен Стоянов, не са тежки по смисъла на Наказателния кодекс. Обвиняемият не е осъждан, с установена самоличност и постоянен адрес е, не е налице опасност да се укрие, каза съдията. Според него всяка мярка по-тежка от подписка се явява необоснована. Решението не е окончателно и може да се протестира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във