Параграф22 Daily

§22 Новини

Сръбски съд е одобрил екстрадицията на Цветан Василев, чака се решение на министерството на правосъдието

Висшият съд в Белград е одобрил екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев в България, където е обвинен за предизвикване на банкрут на четвъртата по големина банка в страната, съобщи информационният сайт Инсайдер. Решението на съда може да бъде обжалвано в Апелативния съд в Белград в срок от 3 дни от получаването му в писмен вид.

Това е само първата стъпка към екстрадицията на Василев, защото по закон окончателното решение за предаването му на българските власти се взима от министерството на правосъдието. Съдебният процес в София за фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/ се води от февруари 2018 г. Василев, който избяга в Сърбия, е обвинен, че е замесен в 144 случая на злоупотреба със средства, и е заплашен от присъда от 10 до 20 години затвор.

Процедурата по евентуалната екстрадиция на Василев в България продължава вече 6 години. Българското министерство на правосъдието изпрати искане за предаването му още през септември 2014 г., но оттогава Апелативният съд в Белград връща два пъти решението за преразглеждане.

Българското посолство отказа да коментира случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във