Параграф22 Daily

§22 Новини

Сръчният Държавен резерв завъртя поръчка за 104 милиона лева около изборите

Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е завъртяла около изборите крупна поръчка за доставка на дизелово гориво за над 104 млн. лв. Поръчката е обявена още през януари, но самите сделки започват да се сключват след март месец. Така агенцията е обновила огромни количества горива, без да дочака прехвърлянето на тази дейност на създадената м.г. "Държавна петролна компания". Това показва проверка на „Сега“ на базата на статистиката на Агенцията за обществени поръчки за най-големите възложители за 2021 година. Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ изненадващо се появи на трето място в класацията на най-едрите възложители за 2021 г. с договори за общо 132 млн. лв.

Основен принос за рекорда има крупна поръчка за доставка на 97 505 тона зимно дизелово гориво. Поръчката е обявена на 12 януари 2021 година, като договорите се възлагат поетапно за отделни партиди количествата. Дотук са възложени пет контракта – три с фирма „Бент ойл“ (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лв. ) и два с „Петрол енерджи“ (за 11 279 и 8909 тона на стойност 12,8 млн. лв. и 10,6 млн. лв.). Тези фирми спечелиха основните доставки за резерва и през 2020 г. – дълго време единствен контрагент по тези договори бе друга фирма – „ЛУКойл България“. „Петрол енедржи“ е собственост на Георги Самуилов от „Инса ойл“, а „Бент ойл“ е собственост на Димитър Радев. Радев фигурира като представител на лице, упражняващо контрол, в професионален футболен клуб „Славия“ и е свързван с Младен Михалев – Маджо. Преди години Радев бе в управлението на фармацевтичната компания „Фарма“ в Дупница, в която действителен собственик на основната част от капитала е съпругата на Младен Михалев - Елена Михалева.

Самото обявяване на поръчката на резерва е много изненадващо, защото през 2020 година законът за държавните резерви и военновременни запаси бе променен и депутатите одобриха създаването на нарочно държавно предприятие „Държавна петролна компания“, която да поеме дейността по съхранение и обновяване на запасите от горива. Регистрирането на самото предприятие се забави – това стана едва на 12 март, 2021 г., като резервът междувременно е пуснал сам голямата поръчка за обновяване. Интересното е, че към този момент държавната агенция на практика няма право да се изявява като възложител на подобна сделка. Обществената поръчка е обявена на 12 януари, като краен срок за заявяване на интерес се сочи 22 януари, 2021 г. Според действащият тогава закон възложител следва да е все още несъздадената Държавна петролна компания. Едва на 17 февруари, 2021 г. законът за държавните резерви и военновременни запаси бе променен, като бе предвидена преходна разпоредба Държавният резерв да продължи да трупа запаси и да обновява горива до окончателното приемане на дейността от новата компания. За целта е предвидено и Министерство на икономиката да финансира агенцията с трансфери, защото в бюджета ѝ за 2021 г. не бяха заложени пари за такива сделки, а сумите залегнаха в бюджета на МИ, под чиято шапка ще е новата петролна компания. От прегледът на датите излиза, че правното основание агенцията да продължи да възлага поръчки е от февруари, а поръчката е обявена януари. Самите договори са сключвани след законовата промяна – от март нататък. Парите по поръчката също и следвало да са осигурени извънредно от Министерство на икономиката.

Държавният резерв пусна крупна обществена поръчка за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 115 000 000 лв. и през април, м.г. – месец преди кабинетът да одобри проект за промени на закона за държавния резерв, с който тези дейност се прехвърля на новата петролна компания. Тези изменения влязоха в сила през юли, 2020.

Facebook logo
Бъдете с нас и във