Параграф22 Weekly

§22 Новини

ССБ ще номинира кандидати за главен съдебен инспектор

Съюзът на съдиите в България(ССБ) официално откри процедура за номиниране на кандидати за главен съдебен инспектор от средите на професионалната общност. Целта е да се даде възможност на самата гилдия да излъчи от средите си най-подходящите кандидати за длъжността главен инспектор - хора, които са "образец на висок професионализъм и почтеност". След приключване на процедурата Управителният съвет на ССБ ще обяви пред обществеността кандидатите, на които е гласувал доверие, че в най-пълна степен отговарят на критериите на професионалната общност за заемане на длъжността главен инспектор, пише в правилата, публикувани на сайта на ССБ. От политиците зависи да припознаят тези кандидатури и ценностите, които те олицетворяват, не само на думи, а с реалното им включване в избора и последователна подкрепа, съобщи "Правен свят".


Номинациите могат да се правят от 10 февруари до 21 февруари т. г.  и да са мотивирани съобразно профила на бъдещия главен инспектор, изготвен от ССБ и също публикуван на сайта на организацията. Според него, кандидатът за главен инспектор трябва да е съдия, с авторитет в съсловието и уважаван в обществото, с ясна визия за бъдещата дейност на ИВСС, да е доказал пред колегите си своите организационни умения и способност да отстоява позиции, почтен, инициативен, делови и т.н.


Имената на кандидатите няма да бъдат обявявани преди изтичане на срока за номинации, за да има равнопоставеност между тях, предвиждат правилата за номинациите. След изтичане на срока за номинации, на 24 февруари на интернет страницата на ССБ ще бъдат публикувани имената само на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането на номинациите им от професионалната общност.


На 11.03.2014 г. ССБ ще покани представители на останалите професионални организации и водещи НПО, доказали активната си позиция по проблемите на съдебната система, за съвместно обсъждане на предложените кандидатури. Едва след приключване на всички тези етапи ще бъдат обявени имената на кандидатите, зад които застава организацията.


ССБ участва заедно с други неправителствени организации в номинациите за членове на настоящия ВСС от парламентарната квота и през есента на 2012 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във