Параграф22 Daily

§22 Новини

Стана известна схемата за крадене на пари от руската Пробизнесбанк

Схемата за крадене на активи - или на парите на депозантите, от висшия мениджмънт на фалиралата руска кредитна институция Пробизнесбанк е вече напълно ясна: става дума за използване на закупени ценни книжа, оставени на съхранение в чуждестранни депозитари, които впоследствие сменят елегантно собственика си един или няколко пъти. За банката остава само нерадостната роля на първичен кредитор, губещ парите си. Впрочем подобни схеми се използват много активно и от други руски кредитни институции. Но поне в случая с Пробизнесбанк, тя може да се окаже не толкова праволинейна както се е считало досега, съобщава московският бизнес вестник „Комерсантъ“ като се позовава на свои информрани източници.

Според изданието, ценни книжа в чуждите депозитари действително е имало, но те са принадлежали поне формално на други юридически лица - а не на трезора. По сметките на Пробизнесбанк те са могли да бъдат само времено регистрирани в резултат от сключването на сделки без реално плащане, които, по-късно - вече в депозитара, са се оформяли като притежание или актив на реалния собственик. Според експертите, подобна схема е практически все още напълно законна в Русия, освен първичните действия на банката-далавераджия, но да се пресекат те е крайно сложно за надзора.

С използването на тази схема и на нейните вариации, в балансите на трезора е била формирана капиталова дупка от над 67 млрд рубли или над 1 млрд. долара, които са прехвърлени по сметки на собствениците и мениджърите на затворената влогонабираща институция.

По-рано стана ясно, че иначе преуспяващата руска финансова институция Бинбанк е назначена да изплаща като агент на Агенцията за застраховане на влоговете(АСВ), депозитите на лишения от банков лиценз трезор Пробизнесбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във