Параграф22 Daily

§22 Новини

Станаха известни членовете на комитета на кредиторите на Украйна

Според Reuters, в комтета на кредиторите на Украйна са влезли американските инвестиционни фондове Franklin Templeton, T. Rowe Price и TCW Group и бразилската инвестиционна банка BTG Pactual. По-рано групата на основните притежатели на украински суверенен дълг бяха обвинени от по-дребните пазарни играчи в умишлена непрозрачност по време на течащите в момента трудни преговори за реструктуризация на държавния дълг на Киев. Съгласно данни, публикувани от комитета, основните инвестиционни компании притежават около 8,9 млрд. долара украинския  дълг.

По-рано пет украински кредитори отказаха да отпишат притежавания от тях държавен дълг в размер от 10 млрд. долара, но изразиха готовност да водят преговори за неговото частично реструктуриране.

До края на май 2015 г. властите в Украйна трябва да постигнат на всяка цена споразумение с кредиторите на държавата относно дължимите от Киев борчове на сума от 15,3 млрд. долара. Хоризонтът на споразумението обхваща следващите четири години. Реструктуризацията на украинските дългове се явява и абсолютно необходимо условие за получаване на поредния транш от МВФ. Но те вървят много трудно или въобще не вървят, според признанията на участниците в тях.

Според Bloomberg, общият размер на държавния дълг, който Киев трябва да реструктуризира до края на тази година достига сумата от 21,7 млрд.долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във