Параграф22 Daily

§22 Новини

Станишев с писмо до Шулц: Помогнете да изчистя името си, не искам имунитет

Председателят на ПЕС Сергей Станишев изпрати официално писмо до Мартин Шулц. В него той настоява имунитетът му да бъде свален, за да може българският съд да приключи делото за изгубените документи, заведено преди 4 години.

ДО Г-Н МАРТИН ШУЛЦ - ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент. Повече от четири години срещу мен се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Предстои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си. Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и за съжаление той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.

Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции.

С уважение,
Сергей Станишев
Член на Европейския парламент

Facebook logo
Бъдете с нас и във