Параграф22 Daily

§22 Новини

Становище на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

В отговор на получени писма, с искане за становище на Съдийската колегия на ВСС, по повод медийни публикации, засягащи Светослав Славов и Николай Гунчев - съдии от Върховния административен съд, Ви информираме, че ВАС своевременно, на 22 май 2019 г., изрази позиция, предоставяйки данни и уточнения по случая, и отстоявайки техните права и интереси.

Публикувани са и декларации от Съюза на съдиите в България, и от Съюза на юристите в България. Същевременно Инспекторатът към ВСС образува и извършва проверка в рамките на установените от закона правомощия.

Независимостта на магистратите е защитена. Предприетите действия са съобразени със Стандартите за независимостта на съдебната власт, които предвиждат незабавно публично изявление, предоставяне на уточняваща и/или допълнителна информация от съответния орган на съдебната власт; оповестяване на подкрепа от съсловните и професионални организации.

С оглед разписаното в цитирания документ (раздел III, т. 2.7.), Съдийската колегия на ВСС „реагира при изключителни кризисни ситуации – системност, ескалиране на напрежение, негативна кампания, при която са нарушени и/или засегнати фундаментални принципи, правомощия и функции на съдебната власт и съдията, политическо вмешателство или натиск от страна на друга държавна власт или медии върху съда“, каквито не са налице.

След финализиране на проверката от ИВСС и при необходимост, ВСС ще вземе отношение по посочения казус.

За какво става дума?

Участието на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев в лов в дивечовъдното стопанство „Кабата“ няма отношение към правораздавателната им дейност. Това се казва в позиция на ВАС по повод статия на в. „24 часа“, озаглавена „Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков, докато е в ареста“. В нея се разказва за лов в стопанството край Бургас в края на миналата година, в който са участвали и двамата съдии, а концесионер на стопанството е фирма на Миню Стайков, който от 8 месеца е в ареста по обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

От съда подчертават, че Славов и Гунчев са участвали в законно организиран лов, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. „Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта“, посочват от ВАС.

Според публикацията с двамата съдии е имало още няколко души, свързани със Стайков, като единият бил адвокатът на дружествата на арестанта – Станислав Коев. В тази връзка от ВАС заявиха, че това е бил групов лов и в него са участвали хора, с които двамата съдии нямат връзка и не познават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във