Параграф22 Daily

§22 Новини

Стартират нови протести под надслов "Правосъдие без Каскет"

Серия от протести под надслов "Правосъдие без Каскет" стартират от 23 септември - денят, в който излиза докладът за България на Европейската комисия за по новия механизъм за върховенството на правото. Това обявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки", които настояват за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС. Организаторите планират да протестират пред сградата на Съдебната палата всяка сряда вечер, докато не бъдат удовлетворени исканията им.

Ето какво написаха от "Правосъдие за всеки" във Фейсбук:

На 23-ти септември излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, който всъщност ще бъде и доклад по все още неотпадналия механизъм за сътрудничество и проверка. В Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи. В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти.

Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна". 

ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол! Ситуацията е такава, че вече са застрашени устоите на държавността и олигархията е присвоила изцяло народния суверенитет, а това изисква твърда намеса на суверена, за да върне правата и свободата си!

След 70 дни непрекъснати протести и отказа на Борисов да подаде оставка, залъгвайки наивните с недоносения проект за нова Конституция, е време да подчертаем дебело нуждата от другата, дори по-важната оставка, тази на Каскета, яхнал правосъдието, и да поговорим за системния проблем в съдебната власт, който трябва да бъде решен.
"Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало" каза Моника Маковей на наш форум през 2015 г. Днес ние казваме - ВРЕМЕ Е да започнем от Гешев и зависимия състав на ВСС, който го "избра" и крепи, нанасяйки тежки щети на правосъдието! Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!

Каним всички граждански организации, обществено изявени личности и истински опозиционни партии да подкрепят този протест и да заявят ясно позицията си за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС.
Настана време разделно, в което или подкрепяш народа си, или заставаш на страната на олигархията и плутокрацията. Ние знаем на чия страна сме, сега ще провокираме всички да се определят! Трибуната ни е отворена за всички, които имат какво да кажат, но и които не оспорват цивилизационния избор на България като част от обединена Европа и като правова демократична държава.
ЗАЕДНО можем да спасим страната си и да я завещаем на децата и внуците си като чиста и свята република"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във