Параграф22 Daily

§22 Новини

Стефан Стайчев – актьор, режисьор и драматург, почина след грабеж и дивашки побой

Интелектуалецът е издъхнал в четвъртък, 18 март. Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки.

„Днес напусна нашия свят един прекрасен човек – Стефан Стайчев – блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център. Неуморен ентусиаст на театралното изкуство, той доказа и че когато това изкуство се твори с талант, ерудиция и вдъхновение, географските параметри губят своето значение и разделението на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива много условен характер.

Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, голямата преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки собстваните си страдания след бандитското циганско нападение над дома му и нанесения му от грабителите нечовешки побой, след който Стефан вече не беше същият човек. Дано правосъдието им въздаде според делата им. А ние винаги ще помним усмихнатия, оптимистичния, неуморния в доброто, талантливия театрал и наш стар приятел Стефан. Той остави светла диря тук, на земята, тя ще му свети и в небесния му път“, написа във Фейсбук неговия близък и приятел проф. Кирил Топалов.

Стефан Стайчев е роден в София. Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър „София“ (1966-1970), после актьор в театър „София“ (1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор.

Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса „Свободно място във влака“, играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла „Ангели-чудовища“ от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като „Рисунки през август“, „Цар Симеон“, „Златният век“, получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена „Елате ни вижте“ и „Направи нещо, Мет!“. И за двете театърът получи наградата „Икар“ за сценография на САБ-2001 г.

Създал на сцената незабравими спектакли от които „Бряг“ от Ю. Бондарев, „Цар Симеон Велики“ – автор и режисьор, „Вражелец“ от Ст. Л. Костов, „Доктор“ от Б. Нушич, „Натан Мъдрецът“ от Г.Е. Лесинг, „Добруджанска рапсодия“ от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, „От бесилото към безсмъртието“ драматизация Ст.Стайчев – един от най-гледаните спектакли, „Тимон от Атина“, „Златният век – Цар Симеон Велики“, „Гераците“ от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия.

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и др. За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра. Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във