Параграф22 Daily

§22 Новини

Стойнев отчете 1,5 млрд. лв. ръст на дълговете в енергетиката

За периода 2009 г.-2012 г. задълженията на дружествата в енергетиката нарастват с 1.5 млрд. лв., каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в пленарна зала при обсъждане на Доклада за състоянието на енергетиката. Според министъра докладът за състоянието на енергетиката не цели да злоупотреби с конкретни политики. Целта е да се намерят общи политики, за да се изведе системата от критичното състояние.Той отбеляза, че след промените, предприети от управляващите, е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес.


Това не се е случвало никога досега. Основната цел бе именно да се намалят разходите на българските предприемачи, защото ние търсим конкурентоспособност. С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон. Трябваше да отпушим износа на ток , посочи министърът.Трябва да се каже край на системата, която не е в интерес на енергетиката, допълни той.


По думите на Стойнев проблем са търговете, обществените поръчки. Той обеща да направи всичко възможно да прекъсне тази практика. Системата сега е по-стабилна от това, което заварихме, заяви Стойнев. 2012 г. е дъното на българската енергетика. В 2013 г. влизаме с наследството на сбърканата политика на ГЕРБ, каза депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев. За 2012 г. имаме загуба от 100 млн. лв. в НЕК, 114 млн. лв. е загубата на Булгаргаз, отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във