Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичанин е задържан за изнудване

Криминално проявен столичанин е с постоянна мярка „задържане под стража“ за изнудване. Операцията по задържането му е проведена след прецизно разследване под ръководството на Районна прокуратура-Ихтиман. Работата по случая започнала в края на януари, след като 42-годишна жена сигнализирала в полицията, че е обект на изнудване. Тя споделила, че чрез системни заплахи е шантажирана да плати значителна сума, за да не бъдат публикувани нейни лични снимки в социалните мрежи. По случая в РУ-Ихтиман било образувано досъдебно производство и разследващият екип започнал работа за установяването и задържането на извършителите.

В хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че тъжителката е била предразположена да изпрати свои снимки на мъж от София, с когото е имала интимни отношения. Непосредствено след това той започнал да я изнудва, че ще ги разпространи публично на профилите на нейни познати в социалните мрежи, ако не  му даде 2 000 лева в точно определен срок. Под непосредствения контрол на полицейските служители жената продължила комуникацията си с автора на изнудването, като демонстрирала  привидна готовност да плати поисканите пари.

След направени от него неколкократни смени на мястото на срещата между двамата и различни уговорки за начина на превеждане на парите, на 4 февруари служители от районното управление, съвместно с колегите им от ОДМВР-София  пристъпили към планираната операция. Съгласно дадените й инструкции жената се срещнала с изнудвача и му предала плик с предварително подготвени от полицейските служители банкноти. 33-годишният столичанин, който е криминално проявен и осъждан, е задържан на място в момента на вземане на парите. Още същия ден му е повдигнато  обвинение за извършено престъпление по чл. 214 от НК и  наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“, изменена впоследствие на постоянна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във