Параграф22 Daily

§22 Новини

Столична община спря обществена поръчка за 28 млн. лв.

Столичната община е прекратила обществена поръчка за почти 28 млн. лева за озеленяване и подръжка на парковете в София. Мотивът, който е посочен в решението за прекратяване на поръчката, е неясноти с предимството, което получават фирми на хора с увреждания. Конкурсът е спрян на 24 февруари, същият ден, в който премиерът Бойко Борисов поиска от инспекторатите пълна проверка на обществените поръчки в министерствата.

Премиерът е получил сигнали и за тази поръчка. Те били подадени от съюза на ландшафтните архитекти. Борисов помолил столичния кмет Йорданка Фандъкова за проверка на сигнала и поръчката била прекратена веднага.

Обществената поръчка е била със срок на договора до 2019 г. и е била разделена на 62 обособени позиции.

Сигналите са били подадени до кмета и до премиера. След като се е запознала с тях, Фандъкова е прекратила обществената поръчка, обясниха от Столичната община. Оттам уточниха, че от администрацията на Министерския съвет са попитали какво се случва с процедурата заради сигналите, които са били изпратени и до премиера, а от общината са ги информирали за решението на Фандъкова.

Това не е първата обществена поръчка, която кметът спира, подчертаха от общината.

Миналата седмица премиерът спря обществената поръчка за почистването на летище София. Благодарни чистачки го чакаха с цветя и му подариха метла, а той обеща, че ще измете и изчисти корупцията.

Преди това по искане на  премиера общините Варна, Бургас и София спряха едни от най-големите си обществени поръчки. Преди това правителството спря процедурите за АМ "Хемус" и няколко големи обществени поръчки.

Борисов обясни, че няма външен натиск да спира обществени поръчки, а че амбициите му са България да бъде пример и смята, че управляващите ще го направят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във