Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичната РЗИ е наела колекторска фирма да събира информация за хора под карантина

Столичната Регионална здравна инспекция е наела колекторска фирма, която да събира и обработва информация за хора, поставени под карантина или които са с положителен тест за Covid-19. Това съобщи лидерът на движение "Изправи се БГ" Мая Манолова. Според нея, макар служителите на колекторската фирма да се представят за доброволци, това не отговаря на истината.

Манолова внесе искания за проверка на "скандалния" по думите й казус в Министерство на здравеопазването, МВР и Комисията за защита на личните данни: "Въпросната колекторска фирма събира чувствителна информация и лични данни, включително такива за здравния статус на лицата, разполага с техните адреси, с членовете на тяхното семейство, събира информация за местоработата им, включително за техните колеги. Това наистина е скандал, защото администрацията е достатъчно добре платена, с достатъчен ресурс, за да наема в добавка колекторски фирми".

Манолова твърди, че е получила сигнали от десетки граждани, притеснени, че събраната информация може да се използва за други цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във