Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичният инспекторат не е спирал проверките на строежи

Строителството е един от секторите, които не бяха засегнати от извънредното положение. В много столични райони то продължава на пълни обороти. Но с въведените мерки за ограничаване на преките контакти, някои от фирмите си позволяват да извършат и нарушения, смятайки, че контролните органи са преустановили дейността си. 

Столичният инспекторат не е престанал да извършва проверките си по строителните площадки и да следи за това дали фирмите на замърсяват около обекта или при напускането му. Служителите на Инспектората продължават да посещават работните площадки, екипирани с предпазни средства. Контролът се извършва и чрез физически оглед с автомобил, съгласно техническите спецификации и чрез GPS система от мобилно устройство. Сигнали подават много граждани през Оперативния център на Столичния инспекторат, който работи денонощно и през всички дни от седмицата.

Сред най-честите нарушения е липсата на устройство за измиване на машините, а напускайки строителния обект, съответно те замърсяват прилежащите територии като улици и тротоари. Инж. Николай Кючуков, началник на отдел "Контрол на замърсяването от строителството" в Столичния инспекторат, посочи пред Радио София, че живеещите в централните райони са по-дисциплинирани при изхвърлянето на строителни отпадъци за разлика от тези в по-крайните квартали. Много често тези, които живеят в пограничните райони, в които има и контейнери за зелени отпадъци, поставят строителния боклук именно там, което освен, че е забранено, сериозно затруднява и сметоизвозващите фирми. 

Инж. Кючуков припомни, че генерираните зелени отпадъци се поставят до кофите за битово замърсяване, разбира се, ако са в порядъка на 2-3 чувала и е добре гражданите да се информират за графиците за извозване на боклука, за да ги поставят непосредствено преди минаване на камионите, за да не се създава впечатление за натрупване а голямо количество боклук. Оказва се, че и фирмите по озеленяване също нарушават правилата, отбеляза инж. Николай Кючуков: "Имахме случаи в кв. "Бояна" и кв."Драгалевци" на недоброжелателни фирми, които почистват дворове, косят треви и секат клони, събират голямо количество отпадъци и вместо да ги извозят за своя сметка, те ги оставяха пред контейнерите за зелени отпадъци, за което ние им съставихме акт".

А тъй като се увеличи и онлайн търговията по време на извънредното положение, Столичният инспекторат призовава гражданите да привеждат в по-малък обем кашоните от своите покупки, тъй като на много места кофите за битови отпадъци се задръстват, а не липсват и големи кутии до съдовете за разделно събиране, тъй като хората отново не желаят да ги разкъсат на по-малки парчета и да ги сложат вътре в кофите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във