Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичният инспекторат постоянно проверява за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

По сигнали за горене на отпадъци в частни имоти за първите десет дни на февруари Столичният инспекторат е извършил 39 проверки в столицата, според информация от сайта на инспектората.
Изгарянето на отпадъци на открито е забранено съгласно Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Проверка се извършва от служители от Столичния инспекторат съвместно с полиция. При установено на място нарушение, извършителят се санкционира. Санкциите са в размер от 100 до 5000 лв.

От инспектората припомнят също така, че е забранено изгарянето на отпадъци или отпадъчни материали с цел отопление в автосервизи, обекти за услуги, паркинги, фургони към строителни или охранителни обекти. При установяване от служители на Столичен инспекторат на нарушението на мястото на извършване, извършителят се санкционира като санкциите са от 100 до 5000 лв. за физически лица, а за юридически от 700 до 20 000 лв.

Извършените проверки в първите десет дни на този месец са в районите Възраждане /7 частни имота/; Подуяне /четири частни имота в кв. "Левски"/; Витоша /8 частни имоти по бул. "Братя Бъкстон", ул. "Неофит Хилендарски", ул. "Плевен"/; Красна поляна /10 частни имота без установено горене на отпадъци в тях/, Илинден /9 частни имота в кв. "Захарна фабрика", ул. "Суходолска"; Надежда /един частен имот/.

Проверки за горене на отпадъци на открито се правят ежедневно в районите Красна поляна, Слатина, Студентски, Възраждане.
Проверени са 85 автосервиза, цех за производство на мебели, работилници в районите Слатина, Подуяне, Илинден, Люлин, Студентски, Лозенец, Оборище, Надежда, Овча купел. Обектите се отопляват с печки на дърва, пелети и ел. енергия.

В 78 строителни обекта, за установени нарушения свързани със замърсяване на въздуха и са съставени 20 акта за установяване на административно нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във